"Siamáci nejsou králíci, ale vášeň!"


Místní výstava Zašová 2013

08.07.2013 08:27

Agilní ZO ČSCH Zašová uspořádala v tradičním červencovém termínu 6-7.7.2013 již 42. místní výstavu drobného zvířectva. Výstava je vždy spojena s poutí, což jí pravidelně zaručuje hezkou návštěvnost. Letos to bylo kolem 500 návštěvníků v sobotu a 300 v neděli, děti do 15 let nepočítaje. Bylo se na co dívat. 192 kusů králíků, 104 holůbů a 47 kusů drůbeže posoudili posuzovatelé Ing. Jurečka Jiří, Dufek Hubert, Koláček Petr, Franz František a Kabátová Pavla. Počasí přálo návštěvníkům i zvířatům. Sobota byla pod mrakem, teplota příjemná, v neděli tepleji, ale naštěstí žádné letní extrémy.

Návštěvníci si poseděli u občerstvení ve stínu přístřešků. V pozadí je expozice králíků:

O bohatou tombolu se postaraly slečny Těšická, Košárková a Melichaříková. Hlavní cena - černý čuník - padla již v sobotu. Já jsem si odnesl lopatku a smetáček (doufám, že to neznamená, že doma budu muset více uklízet).

Expozice holubů a drůbeže. Chovatelský areál ZO Zašová je vskutku prostorný.

Siamáky jsem měl rozlínané, takže z důvodu propagace plemene museli na výstavu tři moji chovní kuní hnědí. Toto malé plemeno je na výstavách k vidění dosti zřídka, spíše se objeví ve velké verzi. Samec na první fotce dostal 95 bodů, samičky na další 93 a 94 bodů. Zbarvení u samiček je již nevyrovnané. Vznik skvrnitosti, která vzniká u starších kusů a je typický i pro siamáky, je diskutován v samostatném příspěvku u popisu plemene www.siamskykralik.cz/kuni-hnedy/poznamky-k-chovu/ v odstavci "Příčiny skvrnitosti".

O to více si cením samce pocházejícího z chovu Thomase Seidwitze (na prvním obrázku), který stále ještě drží barvu beze skvrn.

—————

Zpět