"Siamáci nejsou králíci, ale vášeň!"


Siamáci ve Veltrusech

03.01.2016 11:39

Je vždy potěšitelné, když se řady chovatelů řídce chovaného plemene rozšíří o dalšího nadšence. A dvojnásob pak, když se tento chovatel stane i součástí klubu. Hřeje na srdci, že propagace a šíření povědomí o plemenu padá na úrodnou půdu.

Siamský žlutý se v roce 2015 uchytil v chovu Ing. Ivany Hennerové z Veltrus. Toto mi pro účely uveřejnění na vebu sama napsala:

 

"... Na konci dubna 2015 jsem se synem jela pro první siamské králíky - přivezla jsem dvě samičky od p.Břouška a samičku se samcem od p. Hanuše. Děti je pojmenovali Manka, Terinka Sia a Hero. Vyzbrojeni postroji s vodítky a pár prkénky začali trénovat Králičí Hop. Po zabydlení v nové králíkárně a podání žádosti o členství v ZO Kralupy nad Vltavou nastal čas na očkování a první výstavy (Tišice, Olovnice, Kralupy n.Vlt.). Plány na výrobu překážek nám nevyšly - přes zimu budu mít co kutit - a tak jsme se rozhodli pro první pokus o mladé. Teri a Manka byli u Herouška 28.6.2015 a mladé vrhly 31 a 30.7.2015. U Terinky se podařilo odchovat tři tmavší samičky a u Manky šest prcků (1.1 Rmdg, 1.1 Siž heterozygoti a 0.2 Siž homozygoti). 16.12.2015 jsme je natetovali. Na příští rok máme v plánu pořídit nového samce pro Siušku a holku z vlastního odchovu. Sameček z odchovu půjde v únoru 2016 v Kralupech na výstavu a pak do chovu - už je zamluven. Rmdg sameček a tmavá samička od Manky jsou už nějakou dobu v nových domovech jako mazlíci.

Moc děkuji p.Břouškovi i p.Hanušovi za rady a za první králíčky k založení vlastního chovu. Ivana Hennerová  ....."

 

Samičky Manka a Teri:

1.0 odchov Manka:

Samičky od Manky:

Samičky od Teri:

—————

Zpět